Изберете страница

Смъртта – Таро Значение

ное. 9, 2023 | Карти Таро

Карта Смъртта: Описание и Символика

Картата „Смърт“ представя фигура, която често се възприема като Мрачния жътвар, облечен в мантия и яхнал благороден кон, който обикаля земята сред падналите тела на крале и обикновени хора. Това означава универсалния характер на смъртта, която засяга всички слоеве на обществото без предразсъдъци. Конят, който обикновено е изобразяван блед, а понякога и скелетен, символизира деликатния баланс между стабилността и движението, живота и неизбежния преход отвъд него.

Самият Жътвар, забулен в тайнственост, държи знаме с бяла роза, символизиращо пречистване и възраждане чрез прекратяване на нещо, което приканва към трансформиращо пътуване. Той подчертава концепцията за края като предвестник на новото начало. Бронята, която понякога носи, намеква за неуязвимостта и безсмислието на съпротивата срещу неизбежното, като насърчава приемането.

Около фигурата са падналите; кралят олицетворява края на властта, дете означава безпристрастност към младите или невинните, а духовник подсказва границите на духовността в отбягването на крайната съдба. И все пак сред мъртвите често коленичи един оцелял, който олицетворява потенциала за оцеляване, трансформация и приемане на промяната.

На заден план може да се види река – символ на постоянния поток на живота, който продължава независимо от индивидуалните крайни събития, и слънцето, изгряващо между две кули – фар на надеждата и цикличността на началото и края.

Тези, които са изтеглили тази карта, са призовани да приемат промяната, да се освободят от старото и да разберат, че трансформацията е необходим и естествен етап от живота. Тя не само предсказва физическия край, но често предвещава приключването на даден етап, вярване или начин на живот. Тази карта олицетворява неизбежността на промяната, освобождаването от миналото и плодородната почва за нов живот и преживявания, като насочва човека да продължи напред с кураж и надежда.

РЕКЛАМА

Безплатно Таро Гледане

Изтеглете карта Таро за деня, Карта "За и Против", 3 Карти Таро , Ангелско Таро или пък Любовно Таро и разберете какво искат да ви кажат картите.

Изправено и обърнато значение на картата Смърт

Смъртта, тринадесетата карта от поредицата от 78 карти таро, символизира края, трансформацията и непостоянството на физическото съществуване. Като карта номер 13 от главните аркани тя подчертава прехода, завършването на циклите и семената на новото начало. Кореспондирайки със зодиакалния знак Скорпион и елемента Вода, Смъртта резонира с темите за дълбоки емоционални промени, регенерация и снемане на ненужното. Преди тази карта е Обесеният, която се фокусира върху спирането и отпускането, а след Смъртта в последователността е Умереността – карта на баланса и умереността.

Значение при изправената позиция

 • Край на цикъл: Тази карта показва естественото приключване на важен етап или аспект от живота.

 • Трансформация: Тя представлява трансформационния процес на освобождаване и освобождаване на място за новото.

 • Обновление: Време за отхвърляне на старите навици и миналото, за да приемете възраждането и обновлението.

 • Освобождаване: Подчертава необходимостта да се освободим от това, което вече не ни служи, и да освободим пътя за регенерация.

 • Приемане на промяната: Картата съветва да приемете неизбежните промени като част от потока на живота.

Значение при обърната позиция

 • Съпротива срещу паузата: В обърната форма може да показва нежелание да се спре напредъкът, дори когато е необходима почивка.
 • Страх от жертви: Предполага избягване на необходимата капитулация, което може да попречи на растежа или яснотата.
 • Застой: Може да означава, че липсата на промяна в перспективата води до ненужно страдание или объркване.
 • Закъсняло прозрение: Отразява отлагане на осъзнаването или духовното израстване, към което човек се стреми.
 • Отхвърляне на интроспекцията: Показва период, в който се избягва интроспекцията, което може да доведе до повтаряне на стари модели.
РЕКЛАМА

Смъртта: Любовно Значение

В романтичен контекст тринадесетата карта от Голямата аркана често показва ключови промени, необходимост от емоционално обновление и смелост да приемете бъдещето на една връзка с честност и откритост.

Изправено положение

Когато се срещне в изправено положение при четене на любовно таро, тази карта може да сигнализира за преминаването на една връзка в нова фаза, което изисква и от двамата партньори да се откажат от миналото.

 • Дълбока трансформация: Тя може да подсказва, че връзката преминава през значителна трансформация, като потенциално може да стане по-дълбока и по-значима.

 • Приемане на промяната: Насърчава и двамата да приемат промените във връзката си, което може да доведе до по-силна връзка.

 • Обновяване на връзката: Понякога символизира възобновяването на връзка, която е преминала през трудности, като предполага ново начало.

 • Прекратяване на нездравословни модели: Това може да означава край на негативните модели в любовната динамика, което позволява по-здравословни взаимодействия.

 • Изчистване на старото: Връзката може да се възползва от премахването на остарели навици или убеждения, за да освободи място за нови начини на съвместен живот.

Обърнато положение

Ако тази карта е изтеглена в обърнато положение, тя може да разкрие съпротива срещу необходимите промени в романтичната сфера.

 • Страх от промяна: Обърнатата карта може да отразява страх или нежелание да се предприемат важни промени, необходими в една връзка.

 • Придържане към миналото: Може да представлява неспособност да се преодолее динамиката на минали взаимоотношения, която вече не е от полза за нито един от партньорите.

 • Недовършена работа: Възможно е да има нерешени проблеми, които пречат на връзката да се развива.

 • Патова ситуация: Предполага, че връзката може да е в застой, като никоя от страните не желае да предприеме необходимите стъпки за промяна.

 • Отказ да се освободи: Единият или и двамата партньори може да се придържат към аспекти на връзката, които пречат на растежа и връзката.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Присъединете се към нашия списък с имейли, за да получавате последните новини, продукти и актуализации от нашия екип.

Абнирахте се успешно!

Pin It on Pinterest

Сподели